Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Λαχταριστοί λαχανοντολμάδες με πηχτή σάλτσα

Λαχταριστοί λαχανοντολμάδες με πηχτή σάλτσα


Υλικά συνταγής
1 μεγάλο λάχανο
  • 1 κιλό κιμάς (800γρ. μοσχάρι και 200γρ. χοιρινό).
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 1 μέτρια ντομάτα στον ρεντέ
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • ½ κ.γ. κοφτό κύμινο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2-3 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι και 1 κ.σ. ξινό
  • για τη σάλτσα
  • το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.σ. κοφτή κορνφλάουρ
  • αλάτι και λεμόνι (κατά βούληση προαιρετικά)



Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 6 άτομα
Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό όπου έχουμε ρίξει χοντρό αλάτι και ένα κουτάλι σούπας ξινό (λεμόν τουζού). Ρίχνουμε το λάχανο και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά αλλά το αφήνουμε στο καφτό νερό για ακόμη 15-20 λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα.
  2. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά (ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους ) και τέλος την ντομάτα.
  3. Όταν κρυώσει το μείγμα το ανακατεύουμε με τον κιμά, το ρύζι, το ξύδι, το μαϊντανό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Χωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο αφού κόψουμε τα σκληρά μέρη. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στην μέση. Βάζουμε σε κάθε ένα από τα φύλλα μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε χαλαρά σε ρολό.
  5. Τοποθετούμε τα ρολά (σαρμάδες) σε σειρές σε μια κατσαρόλα που στην βάση της έχω απλώσει φύλλα λάχανου (και τα χοντρά κομμάτια που κόψαμε από τα φύλλα.
  6. Ρίχνουμε από πάνω μισό φλιτζάνι ζεστό νερό ή ζωμό κοκκαλα μοσχαρίσια, χυμό λεμονιού (ανάλογα το πόσο ξινούς τους θέλουμε) και επιπλέον λίγο λάδι. Σκεπάζουμε με πιάτο και ψήνουμε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα (ή λιγότερο αν χρησιμοποιούμε χύτρα).
  7. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  8. Χτυπάμε τους κρόκους και προσθέτουμε το κορνφλάουρ. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες, λεμόνι και αλάτι αν χρειάζεται. Κρατάμε χωριστά τη σάλτσα από τους λαχανοντολμάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου