Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Μακαρούνες με σιτάκα Κάσου και τσίκνωση



Υλικά για 4-5 μερίδες

  • 500 γρ. μακαρόνια πένες ή στριφτά κοντά
  • 200-250 γρ. σιτάκα Κάσου
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι και νερό για το βράσιμο των μακαρονιών
Υλικά για την τσίκνωση
  • 2 μέτρια προς μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε ψιλοκομμένα καρέ
  • μισό κ.γ αλάτι
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ καλό βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.σ νερό
Εκτέλεση
1.Βάζουμε σε κατάλληλο τηγάνι το νερό,το κρεμμύδι, και το αλάτι. Σκεπάζουμε και όταν αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση

2.
Μόλις πιουν τα υγρά τους τα κρεμμύδια, ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε το λάδι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα ικανοποιητικό (βλ. φωτό από κάτω), προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει και κατεβάζουμε από την φωτιά

3.
Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, όσο αλ ντέντε μας αρέσουν.

4.
πέντε λεπτά πριν γίνουν, βάζουμε την σιτάκα σε μπολ και ρίχνουμε 3-4 κ.σ νερό από αυτό που βράζουν τα μακαρόνια, και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα μέτριας πυκνότητας (βλ. φωτό).

5.
Όταν γίνουν τα μακαρόνια, κρατάμε μια κούπα από το νερό τους στην άκρη και τα σουρώνουμε. Τα γυρνάμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την μια κουταλιά το λάδι και ανακατεύουμε. Αμέσως προσθέτουμε την αραιωμένη σιτάκα

6.
Ρίχνουμε την τσίκνωση, ανακατεύουμε και τα σερβίρουμε ζεστά.

7.
Επειδή κάποιος μπορεί να μην θέλει κρεμμύδι, αν και αυτό κάνει την διαφορά στο πιάτο. Εγώ σερβίρισα τα μακαρόνια με το τυρί, έβαλα επάνω μια κουταλιά κρεμμύδια και στο πλάι χωριστά ένα μπολ με κρεμμύδια για όποιον θέλει περισσότερα.

8.
Στα πανηγύρια στην Κάσο που βράζουν μέσα σε καζάνια μεγάλες ποσότητες, αφού στραγγίσουν τα μακαρόνια, βάζουν μια στρώση σιτάκα, μια μακαρόνια, επάνω σιτάκα κατόπιν τσίκνωση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και ανακατεύουν με τα «κουπιά τους». Δηλαδή η τσίκνωση αναμιγνύεται με όλα τα υπόλοιπα υλικά και είναι νοστιμότατο έδεσμα.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου