Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες
Υλικα
  • 1 λάχανο
  • 400 γραμ. κιμά
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι καρολίνα
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • ένα ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κρεμμύδια ξερά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • 4 κουταλιές κοφτές σούπας αλεύρι
  • 2 κρόκους αυγών
  • χυμό λεμονιού
  • ζουμί από τους ντολμάδες
  • λίγο αλάτι



Σ' ένα μπόλ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τα τριμμένα καρότα, τα κρεμμύδια, το αλατοπίπερο, το μαϊντανό, τον άνηθο ψιλοκομμένα, 4 κουτ. σούπας νεράκι, λαδάκι 3-4 κουταλιές και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με το χέρι να ενωθούν τα υλικά. Αυτή είναι η γέμιση!

Το λάχανο το κόβουμε γύρω γύρω απο κάτω, από το κοτσάνι και βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα μέχρι εκεί που είναι ωραία μεγάλα και   τυλίγονται. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα κι όταν αρχίσει να βράζει, τα ρίχνουμε μέσα και τα ζεματάμε για 3- 4 λεπτά, πολλά μαζί, περίπου 4 -5. Αυτό το κάνουμε σε όλα και τα ακουμπάμε σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν και να κρυώσουν για να τα τυλίξουμε.
ΕΥΚΟΛΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
Παίρνουμε  ένα πιάτο βάζουμε  το φύλλο του λάχανου ανοιχτό. Μέσα βάζουμε, στη μέση γέμιση περίπου 1 κουτ. γλυκού, σκεπάζουμε δεξιά, μετά αριστερά μέχρι τη μέση της γέμισης και μετά το τυλίγουμε σαν ρολό. Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα και όταν τελειώσουν βάζουμε από πάνω ένα πιάτο, ρίχνουμε και 1-2 ποτήρια νερό για να μας περισσέψει ζουμί για την κρέμα. Βάζουμε και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Στο τέλος αν δεν έχουν πολύ ζουμί, προσθέστε λίγο να πάρει 2-3 βράσεις για να έχουμε για την κρέμα.

Είναι καταπληκτική συνταγή, να την φτιάξετε!! Το λάχανο που περίσσεψε και τα κοτσάνια που βγάζουμε θα το κάνουμε ενα ωραίο λαχανόρυζο, γιατί δεν πετάμε τίποτα!!!
ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο και το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε τις 4 κουταλιές σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα. Εχουμε περάσει από σουρωτήρι το ζουμί από τους λαχανοντολμάδες και το προσθέτουμε, ανακατεύοντας να γίνει μία ρευστή σάλτσα.

Συγχρόνως έχουμε ετοιμάσει το χυμό λεμονιών (ποσότητα ανάλογα με το πόσο ξυνό το θέλουμε, εγώ συνήθως βάζω 2 λεμόνια). Έχουμε λοιπόν χτυπήσει το χυμό με τους κρόκους των αυγών και το προσθέτουμε κι αυτό μέσα, ανακατεύοντας πάντα. Προσθέτουμε και το αλατάκι και είναι έτοιμη!! Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες στο πιάτο μας και τους περιχύνουμε με την σαλτσούλα που είναι τέλεια και καλή μας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου