Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας και κρέμα ξινομυζήθρας ή φέτας

Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας και κρέμα ξινομυζήθρας ή φέτας
Υλικά:

2 κούπες γάλα
½ κούπα νερό
1/3 κούπας αλεύρι
 2 μεγάλα ή 3 μικρά
αυγά
2 κουταλιές βούτυρο (και  άλλες 2 για το φύλλο, προαιρετικά)
3 κούπες ξινομυζήθρα (περίπου μισό κιλό)  ή τρίμματα φέτας
Πιπέρι και προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο.
10-12 φύλλα κρούστας για πίττες
½ κούπα ελαιόλαδο

Επί το έργον:

Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα  να βράσουν. Στο multi (ή σε μια κούπα), βάζουμε το νερό
με το αλεύρι και τα χτυπάμε ώστε να έχουμε ένα χυλό απολύτως λείο.

 Μόλις πάρει
βράση το γάλα αδειάζουμε στην κατσαρόλα το χυλό του αλευριού και ανακατεύουμε πάνω στο μάτι μέχρι να πήξει
αρκετά  η κρέμα μας (θέλει ελάχιστο
χρόνο). Αποσύρουμε από το μάτι. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα
ανακατεύοντας συνεχώς (να μη ψηθούν και έχουμε κομμάτια …ομελέτας  στην γέμιση!).

Προσθέτουμε και την μυζήθρα ή
ό,τι άλλα τυριά έχουμε καθώς και  τα
μπαχαρικά.  Ανακατεύουμε και αφήνουμε
στην άκρη το μείγμα να κρυώσει λίγο.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το υπόλοιπο βούτυρο και
τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο (αν βάλουμε) ,να μη κάψει. Εγώ τα βάζω σ’ ένα μπολ και για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια ισχύ. Κόβουμε τα φύλλα
κρούστας στα δύο.

Αλείφουμε με το μείγμα ελαιολάδου  κάθε κομμάτι φύλλου  και βάζουμε σε απόσταση 2-3 δάκτυλα από την
άκρη ,  δύο «καλά» γεμάτες  κουταλιές γέμισης ( όχι τη μια πάνω στην άλλη
αλλά απλωτά κατά μήκος της στενής πλευράς του φύλλου). Σκεπάζουμε τη γέμιση
διπλώνοντας το φύλλο και κατά μήκος και από την άκρη που αφήσαμε. Ξαναλαδώνουμε
πολύ ελαφρά και διπλώνουμε την κάθε πίτα  μας , όχι κυλινδρικά αλλά έτσι ώστε να έχουμε
ένα ορθογώνιο πακετάκι.

Τις αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Όταν  τελειώσουμε τις  αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 180
βαθμούς  για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
.
Παρόλο που είναι πολύ νόστιμες και κρύες, θεωρώ ότι η καλύτερη ώρα  για να τις απολαύσουμε είναι λίγο μετά που θα τις
βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσουν τόσο , όσο να μπορούμε να τις πιάσουμε.

Παρατηρήσεις:

1)Όπως σημειώνω παραπάνω, μπορούμε να φτιάξουμε και κλασική
πίτα . Βάζουμε τα μισά φύλλα σε ταψί κατάλληλου μεγέθους (αλείφοντας  με λάδι το καθένα κάθε φορά) έτσι ώστε να περισσεύουν λίγο από τις άκρες. Βάζουμε τη γέμιση
και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, φροντίζοντας να φυλακιστεί η γέμιση ανάμεσα στα φύλλα.

2)Δοκιμάζουμε τη γέμιση γιατί πιθανόν να χρειάζεται λίγο
αλάτι αν η μυζήθρα δεν είναι αλμυρή.

3)Αν θέλουμε την κρέμα εντελώς λεία μπορούμε να την περάσουμε από το multi μετά την προσθήκη της μυζήθρας. Εμείς προτιμούμε να βρίσκουμε «κομπάκια» μυζήθρας κι έτσι απλώς σπάω λίγο τη μυζήθρα με ένα πιρούνι πριν την προσθέσω.

4)Μπορούμε να πασπαλίσουμε τις πίτες μας  τα τελευταία 10 λεπτά πριν τις βγάλουμε από το
φούρνο  με τριμμένο τυρί. Επιλέγουμε
κάποιο τυρί που να μη λιώνει για να κάνει
πιο ωραίο «εφέ» στην επιφάνεια. Δεν είχα κατάλληλο και γι αυτό δεν έβαλα
αυτή τη φορά.5)Με τις παραπάνω ποσότητες φτιάχνουμε 22-24 τυρόπιτες. Έψησα τις 15 και οι υπόλοιπες είναι στην κατάψυξη. Θα τις ψήσω χωρίς να τις ξεπαγώσω.6)Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα του τυριού.Αν βάλουμε πιο λίγο, κάνουμε λίγο πιο σφικτή την κρέμα προσθέτοντας 1 κουταλιά αλεύρι ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου