Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας
Υλικά
• 6 αυγά χωρισμένα
• 250 γραμ. γάλα φρέσκο
• 280 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
• 170 γραμ. σιμιγδάλι
• 300 γραμ. ζάχαρη
• 250 γραμ. βιτάμ
• 2 κουτ. γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ
• 2 βανίλιες
• ½ φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
• ξύσμα 1 ακέρωτου πορτοκαλιού
• 1 πρέζα αλάτι
• βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι
• 3½ ποτήρια νερού ζάχαρη
• 3 ποτήρια νερό
• φλούδες από 1 λεμόνι και χυμό από το μισό
Για την κρέμα
• 500 γραμ. γάλα φρέσκο
• 5 κουτ. σούπας ή 50 γραμ. κορν φλάουρ
• 200 γραμ. ζαχαρούχο γάλα
• 200 γραμ. κουβερτούρα μαύρη ή γάλακτος
• 2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
Εκτέλε
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Έπειτα χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 5΄, να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα, προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε για άλλα 3
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε το γάλα, και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, κι όταν απορροφηθούν, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1΄με 2΄ ακόμη
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, χαμηλώνουμε το μίξερ στη μικρότερη ταχύτητα, προσθέτουμε την μαρέγκα προσεκτικά, για να μην μας ξεφουσκώσει και χτυπάμε μέχρι να εσωματωθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.), πολύ καλά βουτυρωμένο και ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40΄- 45', ώσπου να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψι
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5΄ - 6΄, από την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει.
Αφού κρυώσει το ραβανί, το περιχύνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα με το καυτό σιρόπι, και το αφήνουμε να το απορροφήσει και να παγώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, και αφού ανακατέψουμε να διαλυθεί καλά, προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, το ζαχαρούχο γάλα και το λικέρ πορτοκάλι.
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα μας. (Αν η κρέμα μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, ή ένα μίξερ χειρός και είναι εντάξει.
Απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας στο ραβανί και όταν παγώσει καλά και σφίξει, κόβουμε και σερβίρουμε το γλυκό.
-- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του.
-- Αν θέλουμε να απορροφήσει πιο γρήγορα το σιρόπι, μπορούμε να το τρυπήσουμε σε δυο - τρία σημεία, με μια οδοντογλυφίδα.
Υλικά
• 6 αυγά χωρισμένα
• 250 γραμ. γάλα φρέσκο
• 280 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
• 170 γραμ. σιμιγδάλι
• 300 γραμ. ζάχαρη
• 250 γραμ. βιτάμ
• 2 κουτ. γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ
• 2 βανίλιες
• ½ φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
• ξύσμα 1 ακέρωτου πορτοκαλιού
• 1 πρέζα αλάτι
• βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι
• 3½ ποτήρια νερού ζάχαρη
• 3 ποτήρια νερό
• φλούδες από 1 λεμόνι και χυμό από το μισό
Για την κρέμα
• 500 γραμ. γάλα φρέσκο
• 5 κουτ. σούπας ή 50 γραμ. κορν φλάουρ
• 200 γραμ. ζαχαρούχο γάλα
• 200 γραμ. κουβερτούρα μαύρη ή γάλακτος
• 2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
Εκτέλε
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Έπειτα χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 5΄, να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα, προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε για άλλα 3
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε το γάλα, και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, κι όταν απορροφηθούν, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1΄με 2΄ ακόμη
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, χαμηλώνουμε το μίξερ στη μικρότερη ταχύτητα, προσθέτουμε την μαρέγκα προσεκτικά, για να μην μας ξεφουσκώσει και χτυπάμε μέχρι να εσωματωθεί.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.), πολύ καλά βουτυρωμένο και ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40΄- 45', ώσπου να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψι
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5΄ - 6΄, από την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει.
Αφού κρυώσει το ραβανί, το περιχύνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα με το καυτό σιρόπι, και το αφήνουμε να το απορροφήσει και να παγώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, και αφού ανακατέψουμε να διαλυθεί καλά, προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, το ζαχαρούχο γάλα και το λικέρ πορτοκάλι.
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα μας. (Αν η κρέμα μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, ή ένα μίξερ χειρός και είναι εντάξει.
Απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας στο ραβανί και όταν παγώσει καλά και σφίξει, κόβουμε και σερβίρουμε το γλυκό.
-- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του.
-- Αν θέλουμε να απορροφήσει πιο γρήγορα το σιρόπι, μπορούμε να το τρυπήσουμε σε δυο - τρία σημεία, με μια οδοντογλυφίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου