Μια ζέβρα στην Κουζίνα μου
Υλικά:
5 αυγά
1 ¼ κούπες ζάχαρη
1 ¼ κούπες γάλα με λίγα λιπαρά
1 1/4 κούπες φυτικό λάδι (καλαμποκέλαιο κλπ)
525 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου 3 κούπες)
1/3 κούπας κακάο σκούρο (5 κουταλιές)
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή 2 βανίλιες)
¼ κ.γ. αλάτι (δική μου προσθήκη)
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπωλ κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το γάλα, το λάδι και εσάνς βανίλιας και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι (και τις βανίλιες, εάν θα χρησιμοποιήσετε αμπούλες). Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν. Μην τα κτυπήσετε πάρα πολύ δυνατά, όπως έκανα εγώ, γιατί θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσα μέρη. Στο ένα αναμειγνύουμε το κακάο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί με λίγο λάδι. Εάν δεν έχετε αντικολλητικό ταψί μπορείτε να βάλετε λαδόκολλα στο μέγεθος της βάσης του ταψιού.
Το πιο σημαντικό μέρος για να πετύχει αυτό το κέικ είναι η εκτέλεση του. Σε κάθε μείγμα θα έχετε ξεχωριστό κουτάλι και θα ξεκινήσετε από το λευκό μείγμα και θα βάλετε 3 κουταλιές στο κέντρο του ταψιού. Ακριβώς από πάνω θα ρίξετε 3 κουταλιές σκούρο και θα συνεχίσετε εναλλάξ μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Δεν θα σταματήσετε για να περιμένετε να απλώσει το μείγμα, ούτε θα κουνήσετε το ταψί. Θα απλώσει από μόνο του.
Ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά. Μην ανοίξετε το φούρνο για τουλάχιστον μισή ώρα. Για να καταλάβετε ότι το κέικ είναι έτοιμο θα βάλετε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα και εάν βγει καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Αφού ψηθεί, θα το βγάλετε αμέσως από το φούρνο, με ένα μαχαίρι θα το περάσετε στα τοιχώματα γύρω-γύρω και θα το αναποδογυρίσετε. Θα το ξαναγυρίσετε και θα το αφήσετε να κρυώσει.
Εάν θέλετε μπορείτε να το πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη άχνη, αλλά εγώ το προτιμάω όπως είναι για να φαίνεται το ωραίο σχέδιο.
Υλικά:
5 αυγά
1 ¼ κούπες ζάχαρη
1 ¼ κούπες γάλα με λίγα λιπαρά
1 1/4 κούπες φυτικό λάδι (καλαμποκέλαιο κλπ)
525 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου 3 κούπες)
1/3 κούπας κακάο σκούρο (5 κουταλιές)
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή 2 βανίλιες)
¼ κ.γ. αλάτι (δική μου προσθήκη)
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπωλ κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το γάλα, το λάδι και εσάνς βανίλιας και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι (και τις βανίλιες, εάν θα χρησιμοποιήσετε αμπούλες). Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν. Μην τα κτυπήσετε πάρα πολύ δυνατά, όπως έκανα εγώ, γιατί θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσα μέρη. Στο ένα αναμειγνύουμε το κακάο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί με λίγο λάδι. Εάν δεν έχετε αντικολλητικό ταψί μπορείτε να βάλετε λαδόκολλα στο μέγεθος της βάσης του ταψιού.
Το πιο σημαντικό μέρος για να πετύχει αυτό το κέικ είναι η εκτέλεση του. Σε κάθε μείγμα θα έχετε ξεχωριστό κουτάλι και θα ξεκινήσετε από το λευκό μείγμα και θα βάλετε 3 κουταλιές στο κέντρο του ταψιού. Ακριβώς από πάνω θα ρίξετε 3 κουταλιές σκούρο και θα συνεχίσετε εναλλάξ μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Δεν θα σταματήσετε για να περιμένετε να απλώσει το μείγμα, ούτε θα κουνήσετε το ταψί. Θα απλώσει από μόνο του.
Ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά. Μην ανοίξετε το φούρνο για τουλάχιστον μισή ώρα. Για να καταλάβετε ότι το κέικ είναι έτοιμο θα βάλετε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα και εάν βγει καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Αφού ψηθεί, θα το βγάλετε αμέσως από το φούρνο, με ένα μαχαίρι θα το περάσετε στα τοιχώματα γύρω-γύρω και θα το αναποδογυρίσετε. Θα το ξαναγυρίσετε και θα το αφήσετε να κρυώσει.
Εάν θέλετε μπορείτε να το πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη άχνη, αλλά εγώ το προτιμάω όπως είναι για να φαίνεται το ωραίο σχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου