Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Τάρτα με φρέσκο σολομό και μπρόκολο

ΥΛΙΚΑ


Για την ζύμη
250 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
125 γρ. βούτυρο
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
5 κ.σ. νερό παγωμένο
Για τη γέμιση

350 γρ. σολομός φιλέτο χωρίς πέτσα και κόκαλα κομμένος σε κύβους 1 εκ.
400 γρ. μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια
1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
500 ml γάλα
170 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή 120 γρ. γραβιέρα και 50 γρ. ροκφόρ ή μπλε τυρί
2 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. λευκό κρασί
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Ετοιμάζουμε την ζύμη: κοσκινίζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και το νερό (ίσως να μην το χρειαστούμε όλο) και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Τη βγάζουμε από το ψυγείο 10 λεπτά πριν την ψήσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους 4 χιλ. με κοντό πλάστη βάζοντάς της ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας ή την απλώνουμε γρήγορα με το χέρι στην ταρτιέρα εφαρμόζοντας καλά στα πλαϊνά. Την τρυπάμε με το πιρούνι πολλές φορές, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με όσπρια ή με τα ειδικά βαρίδια. Ψήνουμε για 10 -15 λεπτά ανάλογα με το πάχος του φύλλου μέχρι να χρυσίσει. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: βράζουμε το μπρόκολο με ελάχιστο, καλά αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και το αφήνουμε να στραγγίξει πολύ καλά. Ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σολομό και τον σοτάρουμε για 2 -3 λεπτά μέχρι να ροδίσει, γυρίζοντάς τον μια φορά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε ξεχωριστά λίγα κομματάκια.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ αναμειγνύοντας το περιεχόμενο του φακέλου Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ με το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι, πιπερώνουμε και ανακατεύουμε πάλι. Ρίχνουμε στην μπεσαμέλ το μπρόκολο (κρατάμε στην άκρη λίγα κομματάκια) και το σολομό με τη σάλτσα του και ανακατεύουμε απαλά. Μεταφέρουμε τη γέμιση στην τάρτα, στολίζουμε με το μπρόκολο και το σολομό που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε για 20 -25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την τάρτα να μείνει για 10 λεπτά και σερβίρουμε κόβοντας σε τρίγωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου