Υλικά
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γ. χυμός λεμονιού
1 γερή πρέζα αλάτι
250 ml ε.π. ελαιόλαδο
300 ml μέλι
4 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
250 ml γάλα ή χυμός πορτοκαλιού
Από ½ κ.σ. κανέλα τριμμένη, κόλιανδρο τριμμένο, μπαχάρι τριμμένο
Για το γλάσο
1 ½ φλ. μέλι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε η αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο ένα τετράγωνο ταψάκι πλευράς 25 εκ., αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο ή το ελαιόλαδο με τα αβγά, ένα κάθε φορά, και τη βανιλίνη μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο. Προσθέτουμε το μέλι και το γάλα ή τον χυμό πορτοκαλιού, συνεχίζοντας να δουλεύουμε. Όταν το μείγμα ενοποιηθεί, το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι. Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι/φόρμα και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο (αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο). Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να χλιάνει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Eτοιμάζουμε το γλάσο: βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη, για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό με ένα κουτάλι επάνω στο κρύο κέικ.
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γ. χυμός λεμονιού
1 γερή πρέζα αλάτι
250 ml ε.π. ελαιόλαδο
300 ml μέλι
4 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
250 ml γάλα ή χυμός πορτοκαλιού
Από ½ κ.σ. κανέλα τριμμένη, κόλιανδρο τριμμένο, μπαχάρι τριμμένο
Για το γλάσο
1 ½ φλ. μέλι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε η αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο ένα τετράγωνο ταψάκι πλευράς 25 εκ., αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο ή το ελαιόλαδο με τα αβγά, ένα κάθε φορά, και τη βανιλίνη μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο. Προσθέτουμε το μέλι και το γάλα ή τον χυμό πορτοκαλιού, συνεχίζοντας να δουλεύουμε. Όταν το μείγμα ενοποιηθεί, το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι. Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι/φόρμα και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο (αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο). Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να χλιάνει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Eτοιμάζουμε το γλάσο: βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη, για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό με ένα κουτάλι επάνω στο κρύο κέικ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου