Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ρολό λεμονιού με μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα και γλάσο λεμονιού....

Υλικά


Για το παντεσπάνι

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
¾ φλ. ζάχαρη
4 αβγά

2 δόσεις βανιλίνη
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 γερή πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

500 γρ. μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα

Για το γλάσο λεμονιού

1 φλ. ζάχαρη άχνη
Χυμός από ½ λεμόνι
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πολύ ρηχό ταψάκι (περίπου 1,5 εκ.) 25Χ37 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Το στρώνουμε με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε τα αβγά και τη βανιλίνη με το μίξερ μέχρι να πήξουν και να πάρουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Το μεταφέρουμε στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά. Κοσκινίζουμε σε πετσέτα ζάχαρη άχνη, ξεφορμάρουμε επάνω το παντεσπάνι και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα. Το τυλίγουμε μαζί με την πετσέτα σε ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε επάνω τη μαρμελάδα αφήνοντας 1 εκ. περιθώριο γύρω-γύρω. Τυλίγουμε σε ρολό με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μας. Ετοιμάζουμε το γλάσο: ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη και την κρέμα γάλακτος μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα –αν είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη άχνη ζάχαρη ακόμα. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα ζάχαρη –κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.  Βουτάμε την άκρη από ένα ξύλινο καλαμάκι στο γλάσο και κάνουμε
γραμμές στην επιφάνεια του γλυκού. Αν θέλουμε, μπορούμε να καλύψουμε και ολόκληρη την επιφάνεια με γλάσο. Αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες πριν σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου