Υλικά
1 μεγάλο λάχανο πράσινο, καθαρισμένα τα εξωτερικά φύλλα και χωρίς τον πυρήνα του
450 γρ κιμάς αρνίσιος
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο αβγό
1 φλ φέτα, τριμμένη
1/2 φλ ρύζι arborio
1/4 φλ φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
1 κ.γ. σκόνη κύμινο
1/2 κ.γ. μαραθόσποροι, λιωμένοι
χοντρό αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1/4 φλ ελαιόλαδο
2 φλ περίπου ντομάτα κονκασέ
1 φλ ζωμός κοτόπουλου, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
1/3 φλ ούζο
Εκτέλεση
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ώστε να καλύπτει ολόκληρο το λάχανο και βράζουμε σε υψηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
Με τσιμπίδα αφαιρούμε προσεκτικά τα φύλλα του και τα απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια τον κιμά, το κρεμμύδι, το αβγό, τη φέτα, το ρύζι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το κύμινο, τους μαραθόσπορους, 2 1/2 κ.γ. αλάτι και 1 κ.γ. πιπέρι.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να καλυφθεί ο πάτος της.
Στην επιφάνεια εργασίας απλώνουμε ένα λαχανόφυλλο τη φορά, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα και κόβουμε τα πολύ μεγάλα φύλλα στη μέση κατά μήκος.
Βάζουμε 1 1/2 κ.σ. γέμιση κιμά ανά λαχανόφυλλο, κλείνουμε τις δύο άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σφιχτά σαν ρολό.
Μεταφέρουμε τους λαχανοντολμάδες με τη ραφή προς τα κάτω μέσα στην κατσαρόλα. Τους τοποθετούμε στη σειρά, τον έναν σφιχτά δίπλα στον άλλο για να μην ξετυλιχτούν.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα, το ζωμό και το ούζο, περιχύνουμε με το μείγμα τους λαχανοντολμάδες και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε και σιγομαγειρεύουμε, ανακινώντας την κατσαρόλα κατά διαστήματα, ώστε να μην κολλήσουν. Είναι έτοιμοι όταν το ρύζι της γέμισης έχει μαλακώσει, μετά από 60-90 λεπτά.
1 μεγάλο λάχανο πράσινο, καθαρισμένα τα εξωτερικά φύλλα και χωρίς τον πυρήνα του
450 γρ κιμάς αρνίσιος
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο αβγό
1 φλ φέτα, τριμμένη
1/2 φλ ρύζι arborio
1/4 φλ φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
1 κ.γ. σκόνη κύμινο
1/2 κ.γ. μαραθόσποροι, λιωμένοι
χοντρό αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1/4 φλ ελαιόλαδο
2 φλ περίπου ντομάτα κονκασέ
1 φλ ζωμός κοτόπουλου, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
1/3 φλ ούζο
Εκτέλεση
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ώστε να καλύπτει ολόκληρο το λάχανο και βράζουμε σε υψηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
Με τσιμπίδα αφαιρούμε προσεκτικά τα φύλλα του και τα απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια τον κιμά, το κρεμμύδι, το αβγό, τη φέτα, το ρύζι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το κύμινο, τους μαραθόσπορους, 2 1/2 κ.γ. αλάτι και 1 κ.γ. πιπέρι.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να καλυφθεί ο πάτος της.
Στην επιφάνεια εργασίας απλώνουμε ένα λαχανόφυλλο τη φορά, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα και κόβουμε τα πολύ μεγάλα φύλλα στη μέση κατά μήκος.
Βάζουμε 1 1/2 κ.σ. γέμιση κιμά ανά λαχανόφυλλο, κλείνουμε τις δύο άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σφιχτά σαν ρολό.
Μεταφέρουμε τους λαχανοντολμάδες με τη ραφή προς τα κάτω μέσα στην κατσαρόλα. Τους τοποθετούμε στη σειρά, τον έναν σφιχτά δίπλα στον άλλο για να μην ξετυλιχτούν.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα, το ζωμό και το ούζο, περιχύνουμε με το μείγμα τους λαχανοντολμάδες και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε και σιγομαγειρεύουμε, ανακινώντας την κατσαρόλα κατά διαστήματα, ώστε να μην κολλήσουν. Είναι έτοιμοι όταν το ρύζι της γέμισης έχει μαλακώσει, μετά από 60-90 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου