ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το βρίσκουμε εδώ)
340 γρ. μέλι (το βρίσκουμε εδώ)
200 γρ. ταχίνι (το βρίσκουμε εδώ)
1 κούπα χλιαρό νερό
1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν (το βρίσκουμε εδώ)
1 κουτ. σούπας κανέλα, τριμμένη (το βρίσκουμε εδώ)
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (το βρίσκουμε εδώ)
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (το βρίσκουμε εδώ)
Χυμό από 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι, 40 ml περίπου
5 κουτ. σούπας ποτό 40 βαθμών (γκράπα, ρακί)
100 γρ. καρύδια, κοπανισμένα (το βρίσκουμε εδώ)
150 γρ. φουντούκια, κοπανισμένα (το βρίσκουμε εδώ)
1 πρέζα αλάτι (το βρίσκουμε εδώ)
Σάλτσα σοκολάτας
128 γρ. κακάο (το βρίσκουμε εδώ)
1 1/2 κούπα νερό
1 1/2 κούπα ζάχαρη (το βρίσκουμε εδώ)
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (το βρίσκουμε εδώ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι και το μέλι στο χλιαρό νερό.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Προσθέτουμε στη λεκάνη το διαλυμένο ταχίνι και μέλι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίγμα της λεκάνης και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τρίβουμε καρύδια στον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ.
Βάζουμε το μίγμα στο ταψί.
Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Σάλτσα σοκολάτας
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει, 7 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Όταν το κέικ κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη 1/2 ποσότητα σάλτσας.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει τη σάλτσα για 1 ώρα περίπου προτού το κόψουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε σε μερίδες και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα σοκολάτας.
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το βρίσκουμε εδώ)
340 γρ. μέλι (το βρίσκουμε εδώ)
200 γρ. ταχίνι (το βρίσκουμε εδώ)
1 κούπα χλιαρό νερό
1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν (το βρίσκουμε εδώ)
1 κουτ. σούπας κανέλα, τριμμένη (το βρίσκουμε εδώ)
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (το βρίσκουμε εδώ)
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (το βρίσκουμε εδώ)
Χυμό από 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι, 40 ml περίπου
5 κουτ. σούπας ποτό 40 βαθμών (γκράπα, ρακί)
100 γρ. καρύδια, κοπανισμένα (το βρίσκουμε εδώ)
150 γρ. φουντούκια, κοπανισμένα (το βρίσκουμε εδώ)
1 πρέζα αλάτι (το βρίσκουμε εδώ)
Σάλτσα σοκολάτας
128 γρ. κακάο (το βρίσκουμε εδώ)
1 1/2 κούπα νερό
1 1/2 κούπα ζάχαρη (το βρίσκουμε εδώ)
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (το βρίσκουμε εδώ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι και το μέλι στο χλιαρό νερό.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Προσθέτουμε στη λεκάνη το διαλυμένο ταχίνι και μέλι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίγμα της λεκάνης και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τρίβουμε καρύδια στον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ.
Βάζουμε το μίγμα στο ταψί.
Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Σάλτσα σοκολάτας
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει, 7 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Όταν το κέικ κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη 1/2 ποσότητα σάλτσας.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει τη σάλτσα για 1 ώρα περίπου προτού το κόψουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε σε μερίδες και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα σοκολάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου